miercuri, 19 ianuarie 2011

Aventurile Eleonorei

Citind azi pe blogul Simonei Tache despre bunici mi-am amintit o poezioara spusa de bunica mea de la Jirlau,ca doar una am avut,mare si tare. Mare la stat,ca era inalta si tare la sfat ca era cam artagoasa,tafnoasa si mandra muiere, din cate am cunoscut eu. No,asta e poezia:

" Antonescu si Mihai

Ne da paine si malai

Gheorghe Doja si Stalin

Ne da "sula" s-o belim."

Am auzit-o zicand aceasta poezie intr-o vreme cand povestea cum a trait ea razboiul,ea fiind nascuta in 1924,si deci a trecut prin el cand era in floarea varstei. Si tot in floarea varstei si pe vremea razbelului a avut ea numeroase aventuri si aici nu ma refer numa' la cele sexibile. Se zice ca pe la 20 de ani ar fi obligat-o parintii sa se marite cu un barbat din sat,mai in varsta decat ea cu 20 de ani,bogat,dar  se pare ca Noricai nu i s-a putut lipi de suflet chestia asta. Ea ,provenind dintr-o casa cu stare,banuiesc eu ca a fost un aranjament intre familii,sa nu se piarda averea. Ma rog,s-a maritat ea si la catva timp a nascut o fetita,Maria. Cand a venit razboiul a zis ca rusii erau cei mai scarbosi,ca furau animalele si alimentele,siluiau nevestele ,nu plateau pentru nimic ce luau si cea mai tare era ca isi faceau nevoile acolo unde mancau,chit ca era in casa omului sau afara. Spre deosebire de nemti,care nu furau,plateau absolut tot ce cumparau si n-aveau treaba cu muierile branenilor. Zic eu acum ca poate multi erau gay:)))))ca sa fac o glumitza:)). Dupa 3 ani de casnicie,Eleonora mea se indragosti ,acolo la Bran,de un jandarm detasat, regatzean de origine,nalt,brunet,cu uniforma albastrie si tanar. Detalii ale iubirii dintre ei nu cunosc,cert e ca din aceasta dragoste se naste o fata, la inceput de toamna, in anul 1951,Elena. Dupa alti 3 ani, mandra ia pruncii in brate,vitel,purcel,catel,oite,caprite si  fuge cu jandarmul, din mirifica cetate a Brasovului in prafuita campie a Baraganului,tocmai la Jirlau. 
Acolo,alaturi de omul pe care-l iubea a construit o casuta din chirpici,cu 2 camere si o tinda si a mai dat nastere la inca 4 copii, 3 baieti si o fata. Si ca sa va spun o chestie interesanta,e ca 3 dintre ei s-au tras catre Ardeal ,cand a venit vremea sa-si ia viata in piept,iar trei au ramas pe langa casa, sa mai zica cineva ca nu te trag radacinile ... Elena,cea mai mare dintre copiii cu al doilea sot a ramas acasa, a ingrijit de frati pana si-au luat zborul si a ramas alaturi de Eleonora,pana la moartea acesteia ,in 1997. Tot ea a muncit de la 14 ani ca sa intretina familia,deoarece,intre timp,relatia de iubire dintre Eleonora si Vasile s-a stricat. El a plecat,nu se cunosc motivele,iar femeia a ramas cu copiii si cu casa. Mi-l amintesc pe bunic,deoarece Elena e mama mea,mai venea in vizita, dar amintirile sunt foarte vagi,in primul rand ca venea rar,caci avea alta familie cu copii,la vreo 50 de km,iar vizitele erau in general scurte,deoarece baba avea un mare artag impotriva lui si de multe ori nu-l primea in casa.Ori stateau afara la poarta si vorbeau,ori intrau in casa,se certau cateva minute si el se lasa pagubas si pleca. Nu simt lipsa bunicului asa cum nu simt lipsa tatalui. Cel mai mult a suferit mama,pentru ca de multe ori,cand se mai certa cu bunica, ii scotea okii,ca ar fi din vina ei plecarea lui si la multi ani de la moartea bunicii,intr-un acces de nervi si de obida ca a avut o viata nenorocita si chinuita,mama a zis o vorba rea,din inima,cu naduf: "lu' mamai-ta i-a placut sa faca copchii si sa mi-i lase mie sa-i cresc". 
Si nici azi nu inteleg de ce batrana s-a purtat urat cu ea,cea care era primul rod al dragostei pentru care a luat viata de la capat. A lasat-o sa munceasca de la 14 ani,nu ii dadea voie sa mearga la bal,ii rupea rochiile si  sutienele pana i le facea praf si p-orma Dumnezeu cu mila ce-o mai fi fost. Cred ca si  de raul batranei ,Elena,mama mea a si avut o soarta grea,o viata grea si cred ca a platit ceva pacate si de-ale Eleonorei. 
O sa postez altadata o farama din aceasta viata,a Elenei,spusa de mine ,fata ei,traita de mine,caci tot ce am povestit despre tineretea Eleonorei este din auzite. 

luni, 17 ianuarie 2011

Am uitat titlul...

Ma cearta toata lumea ca nu scriu mai des! Ei bine,oameni buni,cei care ma cititi,sa va zic cum sta si cu scrisu'. N-am facut blogul ca sa scriu in fiecare zi,sa postez ce-am mancat dimineata,la pranz si seara,ce-am baut intre timp,cu cine am vorbit si de cate ori m-am dus la wc. Nu ca nu as aprecia pe cei care scriu zilnic pe bloguri,dar in cazul meu e putin diferit.
Cand am facut blogul eram intr-o stare proasta,nu ca as fi mai bine acum,psihic vorbind. Vroiam sa impart cu cineva trairile mele,n-aveam cu cine si fiindca nu mai sunt la varsta jurnalelor si a oracolelor,m-am decis sa astern pe blog,putin cate putin,in functie de stare ,de ce se intampla in viata mea si in functie de cat pot eu sa destainui.
Si la cum ma cunosc prietenii,de limbuta ce sunt,ar zice ca nu sunt eu:cum,nu poate Mariutza sa spuna ea ce are pe suflet?Cateodata ma blochez:)))cum a fost si in cazul tatuajului;l-am facut ca sa-i spun omului cat de mult mi-a lipsit,cat de mult imi doream sa-mi fie alaturi si cat de dor mi-a fost de el. Nush daca a inteles,sper ca da ,mai ales ca noi am avut intotdeauna o buna comunicare ,am discutat verde in fata diverse chestii,si cele care ne deranjeaza,si cele care nu. Ne stim de 16 ani,am fost mai intai amici,apoi confidenti,apoi prieteni si mai la urma iubiti. Dar uite,ca dupa atatia ani,tot exista cate ceva pe care nu-l poti exprima , nu gasesti momentul potrivit sa o spui si apoi se estompeaza intensitatea.
Imi spune si el: Doamne ,muiere,cat te-ai schimbat!Mie mi se pare normal sa te schimbi,toti trecem prin asta,si fizic ,si psihic. Daca am ramane la fel,as zice ca a trecut viata peste noi ca apa ,fara sa lase urme,fara sa ne influenteze si mi s-ar parea din cale afara de plictisitor.El,omul,zice asa, deoarece nu s-a schimbat deloc in tot acest timp: arata la fel,poate un pic incaruntit la barba,iubeste la fel,poate mai mult, deoarece vede ca timpu' trece,si nu in favoarea lui,gandeste la fel,poate un pic mai chibzuit,pentru ca e mai precaut,in toate. Dar eu?
Eu ma vad schimbata,mi se pare ca in bine,lui i se pare ca spre mai putin bine,pentru el:)).
Si stand noi la o cafea,pufaind tacticos la niste tigari,cugetam:
EL:muiere,cand eram noi tineri,erai mai dragastoasa,mai iubitoare,imi faceai bagajele cand plecam,ma spalai pe cap,ma uscai cu foenul,imi faceai coafura,imi puneai cafeaua,m-asteptai cu masa,ma bibileai,imi calcai rufele,etc.Acu',sula,nu te mai scoli sa ma conduci la usa,cafeaua o pui rar,nu ma mai dragaleshti,daca imi trebe un tricou imi calc singur,mananc cu capul in frigider de lene sa-mi pun in farfurie,in concluzie te-ai racit rau de tot!
EA: eee,pai stai asa,daca e vorba de scos okii,sa-i scoatem. Omule,cand eram noi tineri,daca ne certam,nu ma lasai sa ma culc suparata,erai primul care venea sa ne impacam,acu' te intorci cu fata la perete si ciao,nu tipai atat de mult,ca sa fiu soft si sa nu zic urlai,nu scrasneai din dinti cand te enervai,nu dadeai suturi la catzea(ca nu aveam:))nu te deranjau atat de tare atat de multe lucruri,pe care eu le consider niste rahaturi de 2 lei siiiiiii,cel mai importanttttttttttt: nu erai asa GELOS.Na.
Si zicand acestea ne umfla rasul,ne pupam ,ne dragalim si ne culcam. Vremea trece,fie o folosesti,fie nu. Important este,ca praful care se asterne sa fie la fel de valoros ca cel de pe sticlele cu vin,panzele de paianjen sa protejeze ce e inauntru,iar cand va veni timpul sa straluceasca din nou vapaia .

marți, 4 ianuarie 2011

Cum mi-am petrecut sfarsitul...

Cum era de asteptat! Daca tot anul a fost unul de kkt,de 2 lei si alte balarii,de ce sa nu fie si sfarsitul tot asa?Sa incheiem in aceeasi nota,trista,nasoala,cu gust amar.In primul rand ca am petrecut revelionul la o carciuma,unde am fost in jur de 100 de persoane. Jur ca daca n-ar fost un grup de tinerei,la o masa alaturata ,care sa se distreze,ca de-aia sunt tineri,as fi crezut ca sunt la parastasul maica-mii,unde culmea ,chiar s-a ras in draci:)),deoarece,ea fiind o fire vesela ,amintirea ei ,a bancurilor si lucrurilor facute de ea,te facea sa zambesti.
Asa,sa continui cu revelionu'. Carciuma,fainutza de altfel,s-a dovedit un loc neinspirat de a-ti petrece ultimele clipe din an,pentru ca nu ne-a oferit atmosfera de care aveam nevoie,lautarii niste molai,parca erau ardeleni ,nu olteni cu jar la vioara,au facut mai multe pauze decat au cantat,gashca de la masa noastra,vreo 20 de oameni,fara vlaga si fara chef de distractie,au contribuit si ei la ingropatul evenimentului.
In fine,zic eu,ca o concluzie,ca am avut asteptari prea mari,poate fiindca nu m-am dantzuit un an de zile,am asteptat revelionul ca pe o descarcare si debarasare de tot si toate;e drept ca pana la urma mi-am propus sa ma distrez eu cu mine insumi,am jucat,am chiuit si m-am distrat.
Va doresc si voua sa aveti parte de bucurii,de prieteni adevarati,de iubire,liniste si pace,pe pamant si in cer,copii sanatosi,frumosi si destepti,parinti cu viata lunga,sa avem sanatate ca de restu' se ingrijeste Cel de Sus.
http://www.youtube.com/watch?v=rGQNBHXz3IE

LA MULTI ANI!